© Rootsville.eu

Jesse Terry (US)
tiltle: Arcadia
music: Singer-songwriter
release date: 2024
promo: Lucky Dice Music (Sandra Zuidema)
booking: LDM Bookings
info artist: Jesse Terry

© Rootsville 2024


Geworteld in ritmische rock & roll en met scherp geschreven liedjes markeert Arcadia een kantelpunt in de muzikale carrière van Jesse Terry's. Het is inmiddels zijn zevende album met originele songs van de award winnende singer-songwriter die het afgelopen decennia grotendeels onderweg heeft doorgebracht. Elk jaar brengt hij zo ongeveer 150 dagen door op een podium tussen solo/duo en band optredens op diverse locaties op de planeet. Op zijn nieuwe album Arcadia etaleert hij beide kanten van zijn muzikale persoonlijkheden.

Zowel de meer uptempo vlotte rootspop songs met een meer elektrisch fundament eronder als mooie ingetogen akoestische songs. Op de titeltrack horen we duelerende electrische gitaren en heerlijke vocale koortjes in de aanstekelijke harmonieën. En natuurlijk prachtige teksten van Jesse Terry zelf die in zijn jaren in Nashville als Music Row tekstschrijver zijn kunst van een goed liedje schrijven zeker niet vreemd is. Niet voor niets is hij al eens gelauwerd toen hij de John Lennon Songwriting contest won. De songs op Arcadia verhalen over vrij persoonlijke zaken uit zijn eigen leven gegrepen zoals de vreugde en obstakels die ontstaan bij het leven van een muzikant die ook echtgenoot en toegewijde vader is maar er zijn ook nostalgische overpeinzingen van zijn eigen jeugd. Of zoals Jesse het zelf zegt:

"There are so many different parts to all of us. For me, I have the husband part, the father part, the songwriting part, the touring part… and I like embracing all those different sides with my music, too. I listen to just as much Tom Petty as I listen to James Taylor. As much acoustic Neil Young as electric Neil Young. There's a rock & roll side of me that's been waiting in the wings for some time now, and this is the first album to capture that side and present me as a whole artist."

Het was een tijd van verandering en uitdaging. Jesse was onlangs voor de tweede keer vader geworden, maar een genetische aandoening bedreigde de gezondheid van zijn zoon, wat resulteerde in een jaar aan doktersafspraken en medische tests. Ondertussen was hij uitgeput geraakt door het concept van ‘content creatie’ – de noodzaak om zichzelf voortdurend op de markt te brengen in de digitale wereld – en hij besloot een stapje terug te doen en zijn prioriteiten te richten op familie, muziek en zijn eigen geestelijke gezondheid. Opnieuw geïnspireerd verliet hij de stad voor een reeks meeslepende retraites voor het schrijven van liedjes, waarbij hij zijn weekenden doorbracht in geïsoleerde hutten of rustige kamers bij vrienden thuis, waarbij hij zich 14 ononderbroken uren per dag aan muziek wijdde. Hij werkte ook samen met co-schrijver en oude mentor Craig Bickhardt, de man achter liedjes voor legendes als Ray Charles, The Judds en The Highwaymen.

Bickhardt heeft Terry ertoe aangezet om nog dieper te reiken, en het resultaat is een album dat zowel persoonlijk als universeel is, vol met nummers die details uit Terry's eigen leven weergeven - de vreugde van het vaderschap, de angst om een ​​ziek kind te beschermen, de nostalgische reflectie op zijn eigen leven. Arcadia heeft een groots, gedurfd geluid: het soort plaat dat erom smeekt om in de auto te worden afgespeeld, terwijl de ramen naar beneden rollen,  op weg naar een nieuwe horizon. Centraal in dat geluid staat het vakmanschap dat Terry heeft aangescherpt sinds zijn jaren in Nashville, toen hij als stafschrijver bij Music Row liedjes voor anderen componeerde. Terry, winnaar van de hoofdprijs van de John Lennon Songwriting Contest, vestigde zich als een songwriter en verhalenverteller van de bovenste plank, nog voordat hij zijn publiek als soloartiest opbouwde, en onderweg optredens deed op bucketlist-evenementen zoals Bonnaroo en AmericanaFest. Bijna een dozijn albums later legt Arcadia hem vast op zijn welbespraakte, energieke hoogtepunt.